top of page

Kesän 2023 uinti- ja vesistöretki 13.-16.7.; Velho- ja Ruotsinvesi, Uudenkaupungin saaristo


Uintiretkeilyn peruskalustoa ja upeaa fiilinkiä.Olipa ihanaa! Aivan huikea viikonloppu takana Uudenkaupungin Velhovedellä.

Ensimmäisessä vesistövaelluksessa jännitti eniten tuleeko märkäpuvussa kylmä ja saanko hiertymiä. Molemmat oli turhia pelkoja. Varusteet toimi ongelmitta ja sää suosi, vesi oli lämmintä ja aurinko paahtoi. Ensikertalainen pysyi mukana hyvin ja ryhmästä sai vinkkejä ja tukea tekemiseen.

Mielen jäävät silokalliot rannoilla, aaltojen pärskeet kasvoilla ja kanssakulkijoiden ilo ja naurut. Metsälehdon saunaan olisi mahtunut koko porukka yhdellä kertaa ja itse jäin jumiin kierteeseen löyly-järvi-löyly-järvi. Yövyttiin myös hienoilla kallioilla ja viimeisenä iltana sain nautiskella auringonlaskusta riippumatossa köllötellen. Saatiin mennä uintipäivät pääosin mukavasti myötäseen mutta viimeisenä aamuna tuuli ja aallot löivät vastaan. Ehkä makeavesiallas ei olisi halunnut vielä luopua meistä. Itse olisin mielelläni jatkanut reissua vielä päivän pari. Suurkiitos retkikumppaneille! T. KirstaTäydellisen retkipäivän jälkeen kelpaa köllöttää autiosaaressa.Vedessä viihtyy hellepäivinä ihan ilokseen.Uimavaellus!


Vihdoinkin minä - lähtökohtaisesti uintiin ja vedessä läträämiseen epäluuloisesti suhtutuva kraakku - uskaltauduin tätä kokeilemaan. Sekuntiakaan en tätä päätöstä katunut, vaan ennemminkin sitä miksen ole aikaisemmin räpylöitäni veteen näissä merkeissä kastanut.


Tuskaretkeläiset ovat solidaarista porukkaa ja tarvittava erikoisvarustus, kuten räpylät, kuivasäkit ja uimalautta, järjestyivätkin pitkälti lainatavaroina. Uimalauttani osoittautui pian Velhoveden lentotukialukseksi; rakenne oli todella tukeva ja vankka, joka mahdollisti mitä moninaisimmissa asennoissa etenemisen ilman pelkoa lautan keikkaamisesta. Tämän mallin myös minä aikanani itselleni väkerrän! Väriehdotuksia otetaan vastaan.


Rakastuin lajin lisäksi myös märkäpukuiluun. Lämmintä, kelluttavaa, ja kaikin puolin miellyttävää vedessä olemista. Suosittelen! Räpsätekniikka oli aluksi hakusessa, ja on varmasti vieläkin, mutta eteneminen sujui tästä huolimatta ihan mallikkaasti.


Uimavaelluksessa hienointa on perspektiivi. Melkein pää veden pintatasossa edeten, hiljaa ja rauhallisesti eteenpäin liplatellen luonto tulee lähelle. Se tulee iholle, on hyvä olla. Myös majoituksekseni tällä kertaa mukaan ottamani "hyttysdome" oli tähän konseptiin oiva valinta. Kun ei tarvinnut viritellä tarppiakaan suotuisten säiden seurauksena, illuusio paljaalla metsämättäällä nukkumisesta oli lähes täydellinen.


Tuskaretkistä tuskaretket tekevät kuitenkin höpönassut varikset. Nuotiolla asiasta ja asian vierestä höpöttely, puheenjohtajiston järjestämä yllätysskumppatarjoilu, itkunaurut ja lainanarut, hikisukat ja sulaneet suklaapalat - niistä on pienet variksenpoikaset tehty.


Kiitos murmelit, upea reissu! Tätä lisää taas pian.


LepaVesistöretkellä toimivat tietysti kaikki vesipelit itse tehtyjen "uimahärpäkkeiden" lisäksi. Nämä lisäävät myös uimarin turvallisuudentuntua ja helpottavat mm. leiripaikkojen skauttaamisessa.Tämä uintivaellus oli mieletön!


Se tarjosi täysin uudenlaisen kokemuksen veden parissa, taivaan täydeltä aurinkoa sekä loistavan vesistövaelluspoppoon. Retken vastuuhenkilöt olivat osanneet luoda sellaisen reitin ja uintimatkat, että aloittelijallakin oli hyvä olla. Varusteiden kanssa riitti toki säätöä ennen, aikana ja jälkeen, mutta kaikenkaikkiaan retki oli oikein onnistunut kokonaisuus!

Kävin viime syksynä ensimmäistä kertaa yhden yön uintivaelluksella. Tuolloin olin ainut uimari ja uintimatka oli suorituskeskeisempi. Myös ilman ja veden lämpötila oli silloin huomattavasti kylmempi. Tämä heinäkuinen helleviikko mahdollisti ensimmäiselle pidemmälle uintivaellukselle mainion olosuhteen, vaikka toki märkäpuvun ansiosta rusketusraidoista pääsi nauttimaan vain ranteiden ja naaman osalta. Ympärillä matkaa taittava isohko ja monipuolinen vaellusporukka loi turvallisuutta ja tunnelmaa, mikä takasi vaelluksen kokonaisvaltaisen viihtyvyyden.


Tärkeintä itselleni retkeilyssä on ehdottomasti arjesta irtautuminen ja sielun "maadoittaminen". Tämän retken osalta saavutin nämä jo ensimmäisen vartin jälkeen - uiminen keskellä suurehkoa vesistöä antoi itselle täysin uuden perspektiivin (elämään / mökkirantoihin / vaelluskavereihin, joista näkyy vain pää), jonka avulla irtautuminen ja maadoittuminen tapahtui välittömästä veden syleilyyn päästessä. Suosittelen kaikkia kokeilemaan tätä retkeilymuotoa, ehdottomasti!

Reissuterveisin, SusiRetken osallistujat - ennätysiso parvi liikkeellä tällä kertaa!Kierroksen sisäosa, jossa uitiin, on 60-luvulla merestä rajattu makeanveden allas ja Ugin juomavesivaranto. Paikallisen yrittäjän mukaan ihmeellisen aliarvostettu paikallisten mielissä.Tiedotteet menivät läpi paikallislehtien kesätoimituksissa; Vakka-Suomen Sanomat ja Uudenkaupungin Sanomat lähettivät toimittajansa tutustumaan Tuskaretkiin.

84 views0 comments
bottom of page