top of page

Tuskaa paatissa eli laivaristeily 13.10.2023

Kirjoittelen tätä pääsiäsiviikolla ja se hieman paistaa tästä läpi. En voi olla huomaamatta pääsiäismunan ja laivaristeilyn yhtymäkohtia ja omien ajatusmallien vangiksi jäämistä. Nuorempana sitä ihaili koreaa yllätysmunaa ja odotti kiihkesti sitä pääsiäispäivää kun sen sai avata. Vanhemmiten olen huomannut, että se suklaa on lähinnä mauton, lisäaineista generoitu möhkäle. Ja se yllätyslelu on lähes rikollisen tarpeeton muovipaska, jota ei olisi koskaan tullut edes valmistaa. Saati kaivaa maasta öljyä sen valmistamiseen.

Laivareissuihin sisältyi samankaltaisia odotuksia. Varustamot suolsivat uusia, hienoja laivoja kilvan reiteilleen. Discoissa oli kirkkaat valot ja alkoholi/tupakki olivat verrattain edullisia. Joskus saattoi päästä käsikähmään jonkun neitosen kanssa. Tai ainakin joku tiesi jonkin, joka oli päässyt. Todellisuudessa usein kävi niin, että edullisen alkoholin siivittämä rynnäkkökänni laati käsikirjoituksen koko reissulle. Aamun yllätysmunasta paljastui rankka kankkunen, jota junnuvuosina ei vielä oikein osannut loiventaa. Tai sitten satiaisia.


Mutta mikä luonnonvoima saa kuitenkin vähintään kerran vuodessa lähtemään risteilylle?


Ensinnäkin, minä pidän laivoista. Sain kakarana viettää kesiä saaressa, jonka ohi kulki koko sataman laivaliikenne. Niitä oli pikkukillinä lystiä seurailla. Koltiaisena olen päässyt käymään eräänkin laivan komentosillalla ja saanut jopa vääntää telegrammista käskyjä konehuoneeseen. Aikuisiällä ajauduin tekemään työuraa laivojen parissa. Laivoissa on edelleen oma tunnelmansa. Hytissä suhiseva ilmastointi, suurien dieselmoottorien matalataajuinen värinä, kaupan hyllyssä rytmikkäästi kilisevät pullot. Buffan punaviini, jonka saa juomakelpoiseksi nauttimalla alkupaloiksi sinisen Mynthonin. Arvostan laivareissun järkähtämätöntä kiireettömyyttä. Se on selvä peli: kun astut laivaan, vietät siellä sen tietyn ajan, jonka se seilaa määräsatamiesi välillä. Ja parasta antia on myös se kakkospäivän viipyilevä aamu omassa hytissä, hyvässä seurassa harrastaen sitä tasoittelua, jota nuorempana ei osannut. Näistä aineksista ne laivareissut on nykyään tehty.


Tämä virolaisvarustamo on valikoitunut siksi, että sen ainoan linjalla olevan aluksen aikataulu on täydellinen. Lähtö illalla klo 18 aikaan ja pitkä ilta. Paluu seuraavana päivänä klo 16 aikoihin. Pääsee ajoissa kotiin. Näillä eväillä itse teen reissujani. Tuleeko joku mukaan?'


Karma

27 views0 comments
bottom of page