top of page

Varikset Kotkanpesässä 1.-3.9.2023

Varikset lentelivät syyskuussa tutustumaan Kotkan kansalliseen kaupunkipuistoon.


Eli mihin? Noh:

Kansallinen kaupunkipuisto on maankäyttö- ja rakennuslaissa määritelty kaupunkiympäristössä sijaitseva arvokkaiden kulttuuri- ja luonnonmaisemien sekä virkistysalueiden laaja kokonaisuus, jonka säilyttämiseen ja hoitamiseen kaupunki on sitoutunut. https://kansallisetkaupunkipuistot.fi/mista-on-kyse/Perjantai-iltapäivänä hyppäsin Caminon kyytiin Kurvista, jonka jälkeen haettiin vielä Mirveli kamoineen tilaihme Honda Jazzin kyytiin. Alkumatka meni ruuhkassa madellen, mutta siinä ehdittiin hyvin vaihtaa kuulumiset. Loviisan kohdalla ehdittiin jo suunnittelemaan uutta reissua, kun mietittiin mitä Loviisalla voisi olla variksille tarjolla retkeilyn osalta. Kotkassa pysähdyttiin Prismassa, josta tulikin yhdenlainen tukikohta, jossa vierailtiin täyttämässä ruokavarastoja myös seuraavana päivänä. Satamaan ajeltiin navigaattorin avulla toteamaan, että parkkis pitää etsiä, jostain muualta. Täyttä oli! Asia järjestyi ja varikset ja kamat saatiin autosta yhteysaluksen kyytiin.


Merimatkasta ja hienosta maisemista nautiskeltiin ilta-auringossa ja muutaman tunnin ajan elämässä oli kaikki just kohdillaan. Kaunissaari on nimensä mukaisesti kaunis saari. Paikalliselta saariväeltä saatiin itäsuomalaisen rentoon tyyliin ohjeet telttailualueen löytämiseksi. Ruokakassien ja rinkkojen kantaminen todellakin kannatti, sillä telttapaikka osoittautui - ainakin omasta mielestäni- koko saaren kauneimmaksi kohdaksi kivisine hiekkarantoineen. Teltat pystytettiin sen verran lähelle rantaa, että aaltojen ääni kuului selvästi telttoihin ja äänimaisema oli vallankin otollinen nukkumiseen. Oman telttani katolla viihtyivät tosin myös heinäsirkat, joiden äänten kuuleminen ei tuudittanut minua rauhalliseen uneen. Noh, iän myötä tämäkin ongelma poistuu. Kuulemma. Lauantaina käytiin kävellen tutustumassa saareen ja juotiin kahvit telttapaikan lähellä olevassa kahvilassa. Iltapäivällä yhteysalus vei meidät takaisin Kotkaan.Kauppareissun kautta siirryimme seuraavaan yöpaikkaan, joka oli paikallisen partiolippukunnan tukikohta Munkalo. Iltaa vietettiin hyvin rauhallisessa tunnelmassa. Ruuan jälkeen tehtiin lyhyt talkoorutistus, raivaamalla pihalle kasvavaa vesakkoa. Tämä oli meidän maksumme partiolaisille yöpaikasta. Hieno tukikohta heillä on käytössään Kotkan Karhulassa!


"Säätiedotuksen mukaan illan piti olla sateinen, mutta vain lyhyt muutaman minuutin kuuro ropisi kodan kattoon. "

- Redu


Kota oli reilun kokoinen ja sen uumenissa nukuttiin jopa kellon ympäri. Sunnuntai valkeni aurinkoisena. Aamupala syötiin pihalla ja leirin purkamisen jälkeen lähdettiin tutusmaan Langinkosken keisarilliseen kalastusmajaan. Kohteessa ihasteltiin hienoja rakennuksia ja kuunneltiin oppaan esittelyä rakennuksista ja paikan historiasta. Kovin oli katto korkealla tässä kalastusmajassa. Porukalla oltiin kuitenkin sitä mieltä, että hienoin rakennus oli, tällä hetkellä kahvilana toimiva, entinen talonmiehen huvila isoine lasiverantoineen. Kosken kuohuja ihailtiin myös ja päivän hauskimman osuuden tarjosivat koskessa koskenlaskua harrastavat koskelot, joiden seikkailua seurattiin hymy huulilla.
Museon jälkeen käytiin syömässä ja sitten vielä Katariinan meripuistossa kävelyllä. Kävely aloitettiin jätskikioskilta, jota onneksemme oltiin tyhjentämässä jätskeistä alennusmyynnin kera. Ilmeisesti kioski oli sunnuntaina auki viimeistä päivää. Merimaisemat näyttivät kauniilta auringon paisteessa. Puistossa testailtiin tasapainoa kiipeilypuomilla, luettiin planeetoista, tutkittiin majakoiden pienoismalleja ja käytiin myös Mirvelin toiveesta tuhkien sirottelupaikalla rannassa. Kaunis oli tämä monen viimeinen leposija.


"Kotkan reissu oli mukavaa yhdessäoloa ilman liikoja suorittamispaineita. Ainoat aikataulut olivat lauttojen lähtöajat ja sunnuntai-illan bussi."

- Redu


Kotka on hieno merikaupunki, jossa yhdistyvät mielenkiintoisena kontrastilla kauniit merimaisemat ja teollisuus. Osa vanhoista tehtaista on kauniita, mutta sitten on näitä uusia möhkäleitä, joita ei millään ilveellä voi kutsua kauniiksi. Kaunissaareen palaan ehdottomasti vielä uudelleenkin ja vähintäänkin viikonlopuksi, miksei jopa koko viikoksi. Mukavaa oli taas tuskareissailla! Kiitos seuralaisille ja partiolaisille!


- Redu"Aina välillä yllätyn siitä, kuinka uskomattoman kauniita paikkoja Suomesta löytyy. Perjantainen Kaunissaari, merimatka saarelle, saaren satama, jossa on idyllinen kauppa ja pieni ravintola, sekä avuliaat 'paikalliset', jotka antoivat heti vinkkejä leirintäalueen sijainnista. "Summa summarum", on pakko päästä takaisin Kaunissaarelle – paikka on ehdottomasti nimensä arvoinen!" - Camino


Syksyinen retkikuntamme kutistui lopulta harmittavien takaiskujen siivittämänä kolmeen varikseen. Mutta vaikka isommallakin porukalla reissaaminen on varsin mukavaa sekin tuntui tämän kerran pienempi ryhmämme mahdollistavan juuri sen, mitä me kaikki tunnuimme kaipaavan; rauhallisen kiireetöntä luonnossa oloa ja siitä nautiskelua sekä kunnon rentouttavia yöunia.


Tällä reissulla saimme molempia, ja paljon muutakin.
Perjantaina Betsyn nokka käännettiin Tapaninvainiosta kohti Kymenlaaksoa ja Kotkaa, jonka satamasta siirryimme yhteysaluksella Kaunissaareen Pyhtään puolelle. Nimi saarelle ei ole tuulesta temmattu eikä tarvitse kauan miettiä miksi tämä nimi on saarelle annettu. Kertakaikkisen kaunis ja idyllinen saari, jolla viihtyisän näköisiä vanhoja (ja uudempiakin) mökkejä, vaaleahiekkaisia uimarantoja, mäntymetsää (ja sieniä!) mutta myös kyläkauppa, museo, pari kahvilaa terasseineen sekä vuokramökkejä niille, jotka meistä poiketen eivät halua viettää yönsä maastossa. Telttailijoille oli varattu varsin hieno alue saaren koillispuolella rannan tuntumasta ja yksi reissun kohokohtia olikin saada herätä teltassa käytännössä hiekkarannalta aaltojen liplattaessa ja auringon paistaessa kankaan toisella puolella.


Lauantaina tutustuimme saareen paremmin mutta yhteyslaivan lähtiessä takaisin mantereelle klo 14 ei aikaa turhan paljon tähän ollut. Saarelle olisi mielellään jäänyt pidemmäksikin aikaa ja taitaa meillä jo olla alustavat suunnitelmat palata näihin maisemiin uudemman kerran, sen verran syvän vaikutuksen Kaunissaari teki meihin jokaiseen.


Seuraava ilta ja yö vietettiin Kotkassa paikallisen partiolippukunnan hallinnoimalla kodalla ja sen pihapiirissä. 20 hengen kota tarjosi tälle yölle hulppeat puitteet ja varikset simahtivatkin makoisan iltapastan jälkeen jokainen omaan makuusäkkiinsä jo iltakahdeksalta. Uni maittoi ja 12 tuntia myöhemmin heräsimme tyytyväisinä uuteen päivään. Itsellä ainakin oli todella virkistynyt olo ennenkuulumattoman pitkien nokosten jälkeen.


Reissunpaketointilounasta nautittiin paikallisessa Erkanin bistrossa ennen kuin oli käännettävä kurssi takaisin kohti länttä ja kotia, arkea ja alkavaa työviikkoa. Tätä ennen kävimme kuitenkin tutustumassa Langinkosken keisarilliseen kalastusmajaan. Lounasta sulateltiin kävelyllä Katariinan rantapuistossa; molemmat kohteet kuuluvat Kotkan kansalliseen kaupunkipuistoon, joka olikin tämän retken teema.


Tämä reissu oli kyllä taas aivan omaa luokkaansa, tästä iso kiitos Redulle koordinoinnista.

Sääolosuhteet olivat puolellamme eikä lauantai-illalle povattuja sateita näkynyt.


"Kaunissaari jää mieleen erityisen ihastuttavana paikkana tässä maassamme, joka on ihastuttavia paikkoja täynnä. Uskon että sinne tulee vielä palattua. Kiitos rakkaat fagra fröknarna på Fagerö – Camino ja Redu – seurasta, nauruista ja yhdessä koetuista hienoista hetkistä. Ehdotan uusintareissua mitä pikimmiten <3"

- Mirveli

31 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page