top of page

Varisviikonloppu 19.-20.8.2023

Updated: Aug 28, 2023

sis. Taidepäivä Peltolassa lauantaina, Variksen iltahuuto ja Isopesän telttatalkoot

Mukana: Arpi, Mirveli, Redu, Kamina, Mahti ja CaminoPitkämäessä Arpilan naapurissa Isopesä saa paikkoja.


Taidepäivä


Idea taidepajaan lähti kehittymään viime vuonna Turun taidemuseokäynnin yhteydessä, kun Greta Hällfors-Sipilän ja Sulho Sipilän töiden innoittamana heitettiin ilmaan ajatus kyniin ja siveltimiin tarttumisesta varisporukalla. Kun taidepajan jatkoksi liitettiin vielä yhteinen illanvietto ja seuraavan päivän Isonpesän korjaustalkoot, oli kasassa Varisviikonloppu. Kulttuurin harrastaminen siis todellakin kannattaa!


Elokuisena lauantaina Arpin äidin Taken siirtolapuutarhamökille kokoontui kolmen innokkaan maalarin joukko. Ensin käytiin läpi teoriaa ja eri tekniikoita ja sen jälkeen lämmittelytyönä piirrettiin omakuvat. Taken rennossa ohjauksessa kuvia alkoi alkoi syntyä ja tiukassa olevat käsitykset siitä, että "en minä mitään osaa piirtää" yritettiin ainakin hetkeksi sysätä sivuun. Tiukassa tuntuu olevan ajatus siitä, että jos en heti osaa piirtää tai maalata hienosti, en sitten edes kokeile. Miksi tätäkin ei vain tekisi siksi, että se on kivaa!? Luulen, että ainakin oma hyvinvointini paranisi siitä, että puhelimen sijaan tarttuisin useammin kynään tai pensseliin.


Omakuvan jälkeen hajaannuttiin pihalle kukin oman pöydän ääreen ja esille kaivettiin uudet työvälineet: siveltimet, akryylivärit, palettiveitsi ja maalauspohjat. Kukin sai tehtäväksi valita pihalta jonkin kohteen, jonka maalasi kuvaksi. Kuvan ei ollut tarkoitus olla yksyhteen kohteen kanssa vaan ennemminkin hakea siitä idea työhön. Maalaamisessa käytettiin juuri opittuja keinoja ja Taken henkilökohtaista opastusta. Tero alias Kaminalla oli mukanaan inspiraatiokuvat, joiden innoittamana hän loihti kankaalle päätähuimaavan nopeaan tahtiin erilaisia luontomaisemia. Minä ja Mirveli sen sijaan haettiin innoitusta puutarhan puista ja pensaista. Jokainen taiteili töitään omalla henkilökohtaisella kädenjäljellään ja ainakin itse nautin, kun sain ensimmäistä kertaa testailla miten erilaisia pintoja voi palettiveitsellä ja akryyliväreillä saada aikaan.


Taitelijat työssään.


Taken assistenttina toimiva Arpi ilmestyi paikalle, pitäen Taken apuna huolta taiteilijoiden viihtyvyydestä, välipalasta (Tärkeää, en suostu olemaan nälkätaiteilija!) ja taidepäivän ikuistamisesta.


Taidepäivä oli erityisen onnistunut ja mukava kokemus. Taken asiantuntijuus, valloittava persoona ja kannustavat kommenttinsa kruunasivat päivän. Iso kiitos siis Takelle ja Arpille päivän organisoinnista!


Variksen iltahuuto


Taidepäivän jälkeen suunnattiin keskustaan, jossa tehtiin illan ja yön aikana perinpohjainen baarikierros paljasjalkaisten turkulaisten johdolla. Kotiin tai yöpaikkaan jokainen suunnisti hieman eri aikaan ja tyylillä.


Telttatalkoot


Isopesä sai tarra-, liima- ja ompelupaikkaa kymmenittäin nahkaansa ja nurkkien repeämät parsittiin kasaan. Tolppia viilattiin myös hieman.


Sunnuntaina Arpilaan telttatalkoisiin kokoontui parvi variksia kuka milläkin väsymys- ja darrakertoimella ja olipa mukana muutama tuoreilla aivoilla varustettu ja täysin freshi varis (Camino ja Mahti!). Telttaa paikattiin ommellen koneella ja käsin sekä tarrakangaspaikkoja ja kangasliimapaikkoja tehtaillen.


Pizzatilaus tehtiin täytteitä huolella valiten ja sitä odotettiin vesi kielellä yli tunnin ajan. Pizzat hävisivät talkoolaisten suihin hyvää vauhtia ja niiden voimalla saatiin vielä loppurutistuksena Isopesä melkoisen hyvään kuosiin. Nyt se tarjoaa taas hetken varisparvelle suojaa tulevilla reissuilla. Talkoiden jälkeen jokainen varis lennähteli kotiinsa. Oli kiva viikonloppu!

-ReduTaideohjaajan kommentteja:


"Reeta paneutui tunnelmallisen satumetsänsä maalaamiseen niin huolella että se jäi hänen ainoaksi työksi akryyliväreillä, mutta muistamme myös hänen omakuvansa ja ihanan Mona Lisan hymyn. Satumetsään voit lisätä lintuja ja/tai perhosia, mikäli haluat. Reetasta saamme mainion uuden satukirjojen kuvittajan."

"Mirja sekoitteli tosi upean munakoison värin aitaansa. Kuvaan hän toi surrealistista meininkiä, kun sai aidan leijumaan ilmaan jättämällä pois sen pystytolpat. Tanssivat puurallit yhdessä herkän ruusun kanssa lisäävät surrealistista otetta. Mirjalla vahvaa maalaamista joka sopisi loistavasti esim. julisteisiin. Tilaamme häneltä plakaatit kun lähdemme torille marssimaan ja jotain tärkeää julistamaan tai vastustamaan. Lokit meren yllä on hieno abstrakti työ. Kauniit värit ja lokkien lennossa vauhdikasta menoa."


"Terolla heti sutit heiluivat niin vauhdilla että sumuinen meri aavelaivoineen sekä punatulkku talvimaisemassa valmistuivat ennen kuin kukaan ehti öötä sanoa. Opettajaa ei tarvittu juuri muuhun kuin ruskeaa väriä sekoittamaan. Ja sehän onkin vaikea taito kun sitä syntyy sotkemalla kaikkia mahdollisia värejä samaan läjään Kun Tero hiukan rauhoittaa maalaamistaan, niin yksityiskohdat tarkentuvat ja sinusta tulee vielä isoisäsi veroinen maisemamaalari."


-Take
41 views0 comments

Comments


bottom of page